Hund i bur
Hallo. Jeg har veldig lyst til å skrive om en ting da jeg spurte på en hunde-facebook gruppe om hvordan jeg kunne redusere evt .få vekk seperasjonsangsten til hunden jeg har på for. Ettersom han ødelegger ALT som finnes og kan ødelegges om han er løs i huset når jeg øver på å være "alene hjemme" så må han være i bur. Nå jobber ikke jeg atm og derfor er det ikke en hel dag jeg er borte, men syns likevel det er viktig å jobbe med angsten hans da det kommer en dag hvor både jeg og kjæresten min er på jobb samtidig og da vil jeg også at han skal kunne klare å være hjemme en 8 timer uten å ødelegge alt rundt han, bjeffe og pipe. Jeg fikk mye hjelp på det innlegget jeg skrev på denne facebook gruppen men det var veldig lite greit at jeg hadde han i bur - fra andres øyne. 

Vi har øvd på å sette han i et annet rom, vente noen sekunder med å komme inn, gjentatt dette med noen sekunder, 5 minutter, 15, halvtime. Om og om igjen. Vi har prøvd å sette han løs i huset, gått ut døren stått utenfor å ventet for å høre om han misstrives. Han starter MED ENGANG å bjeffe, pipe, løpe rundt som en gal og ødelegge ting. Derfor valgte vi heller å bruke buret, sånn at han kan være der uten å ødelegge ting evt. skade seg selv. Øvd mye med dette å sette han i bur, og han syns det er greit helt til døren på buret lukkes, da setter han i gang med å bjeffe og pipe. Han roer seg etter en 40 minutters tid, han er veldig utholdene når det kommer til bjeffingen sin så han kan godt sitte å bjeffe i timesvis om han hadde hatt lyst til det. Har lest meg opp på nettet, sett youtube videoer av hundetrenere som trente på angsten med hunder, prøvd alt dem har vist på video. Vet at man skal ta dette i hunden sitt tempo, men han viser null respons.

Jeg lurer egentlig på hva ditt syn på dette er. Er det dyremishandling å hunden sin i bur når du er borte? Er det slemt av deg som eier/forvert å legge hunden i buret mens du rydder, støvsuger eller andre ting. Mitt problem med hunden er at han følger etter meg på do, når jeg dusjer skal han være med å dusje, lukker jeg døren skraper han opp døren, bjeffer og gråter - finner ting å ødelegge. Ettersom han også ikke liker å være ut av syne fra meg, så må jeg stenge han i buret da vi ikke har plass til grind, om det er det det kalles. Med engang han kommer i buret er han like ille med bjeffing og piping, men han roer seg etter hvert. Det gjør han IKKE om han er løs. 

Jeg lurer også på hvorfor det er så slemt og dumt å sette hunden sin i bur. Jeg har akkurat fått han, og han er veldig god kjemi med oppdretter men søker fler tips da vi har prøvd alt oppdretter vet og det jeg har lest meg opp på. Jeg personlig, syns ikke det skal være en ufin ting å legge hunden sin i bur. Jeg syns det er viktig at han skal kunne lære seg til å trives i buret og at det skal være hans lille "værelse" hvor han kan føle seg trygg og kan sove uten at han stresser over at jeg drar hjemmefra evt. går rundt i huset, UTEN HAN. 

Nå har du fått vite min historie om hvorfor jeg putter han i bur. Jeg gjør det ikke for å være slem mot han og ikke for at det skal være en straff, men rett og slett fordi han må lære seg å trives der og lære seg at han ikke kan fot følge meg og kjæresten min over alt. Det er to sider av en sak, og det er jeg fult klar over men jeg søker fremdeles hjelp og er nysgjerrig på hvorfor det er så slemt. Fikk meldinger om at jeg mishandlet han og at han ikke hadde det noe bra - og derfor blir jeg nysgjerrig på hva dere andre hundeelskere og eiere gjør om dere har vært i den samme situasjonen..

- Julie Martine

14 kommentarer

Elevele

07.06.2017 kl.18:23

Hei. For en fortvilet situasjon- både for dere og hunden <3

Personlig syns jeg absolutt ikke det er dyremishandling å ha en hund som ødelegger alt, og som i tillegg kan skade seg selv på ting den ødelegger, i bur. Det er jo for å beskytte hunden. Her kommer det selvsagt an på størrelsen på buret- det sier du ikke noe om, men regner med du har et stort bur hvor hunden har godt med plass til å stå, ligge, strekke på seg og har plass til vannskål :)

Jeg har Irsk ulvehund, så her er bur uaktuelt, bortsett fra ved tidlig valpestadie da de enda er nok så små (de er tett opp til en fullvoksen Schäfer når de er 4-5 mnd gamle). Jeg har hunderom- det blir jo samme prinsipp som bur, i grunn. De sover fritt i leiligheten om natten, stort sett, men er på rommet sitt (har grind i mellom så ingen lukkede dører) når jeg er på jobb, eller skal andre ting de ikke kan være med på. Skal jeg en kjapp tur på butikken kan de fint gå fritt i leiligheten, men jeg har som regel 2 hunder og for å unngå leking og herjing inne får de pent ligge på rommet sitt, med mindre vi nettopp har vært på tur og de sover som stein.

Det vil alltid være folk som er for og i mot det å bruke bur. Man må bare gjøre det som føles best for seg, så lenge man selv føler at hunden har det bra :) Det er vanskelig dette med tilvenning når hunden har så stor separasjonsangst. Har hatt en slik hund selv. Han brøyt seg ut av alt som het bur, tygget på glass og alt han kom over, og tisset og bæsjet overalt- til og med når jeg var ute i 10 sekunder for å hente posten. Jeg måtte tilslutt få en kamerat til å passe han for meg mens jeg var på skolen.

Når man trener hund er det viktig at man ikke har en tidsbegrensing, men faktisk kan fullføre det man driver med. Hvis ikke viser man bare hunden at den vinner tilslutt og man må begynne helt på nytt, igjen og igjen.

Jeg ville ha begynt helt på nytt nå. Pakk bort buret i et par timer, mens dere er hjemme. Ta frem buret og bare la det ligge flatpakket (hvis det er den type bur). Hvis hunden selv går bort og lukter på buret: ros med en gang (ha godbitene klare- bruker dere klikker?). Hvis ikke hunden går bort til buret ville jeg gikk buret masse oppmerksomhet (det høres kanskje rart ut, men), slik at hunden blei nysgjerrig på det- ros med en gang hunden snuser på buret. Når hunden er komfortabel med å ha buret der, kan dere montere det opp. Kanskje la døren være lukket slik at hunden ikke føler at den må inn i det. Og så hadde jeg gjort det samme der, til hunden viste oppmerksomhet og rost masse (gjerne over flere ganger, at den går litt frem og tilbake hvis dere for eksempel har vært i et annet rom). Og når det er i boks ville jeg åpnet døren og la den venne seg til det, uten at dere skal få han til å gå inn i buret. Ros hele veien når han viser buret oppmerksomhet/er nysgjerrig på buret.

Og når buret kan stå på plass (da helst en plass/et rom i huset/leiligheten hvor han føler seg trygg) med åpen dør og han er komfortabel med det ville jeg begynt tilvenningen med å få han inn i buret. Her er det viktig at det er hunden selv som går inn i buret og ikke at det er dere som "dytter" han inn. Legg en godbit (selvsagt en delikatesse han ikke kan motstå), inne i buret, eventuelt hold en god bit gjennom sprinklene slik at han må gå inn i buret for å kunne ta den fra hånden deres. Fremdeles viktig at døren ikke blir lukket. Når dette går som en lek (man må som sagt være tålmodig og ikke ha en tidsbegrensing på seg), kan man begynne å venne hunden til å være i buret med lukket dør. I begynnelsen roser man hunden med en gang døren blir lukket og nærmest åpnet i samme sekund- dette for at hunden ikke skal rekke å lage lyd før man roser. Man roser altså at hunden er rolig/stille. Når dette går som en lek øker man tiden- ut i fra hva dere skriver tenker jeg få sekunder om gangen- ikke minutter. Og slik må man bare fortsette, tenker jeg. Og så må man selvsagt ta hensyn til hvor mye trening hunden tåler. Dette kan som sagt ta tid- timer, dager, uker- og da må så klart trening tilpasses alder :)

Ok, dette blei et laaaaaangt innlegg, men må jo prøve å forklare best mulig :) Håper dette kunne være til hjelp :)

Julie Martine ♥

07.06.2017 kl.23:03

Elevele: tusentakk for veldig detaljert og lett og forstå kommentar! Skal gjøre dette på nytt, han har stort bur i leiligheten og en reisebur i bilen, det i leiligheten kan vi ikke klappesammen, forstår hvertfall ikke hvordan jeg gjør det - men han legger seg frivillig inn fra før av så lenge døren ikke er lukket - så kanskje jeg kan starte derfra!
Tusentusen takk igjen for fine tips! Setter utrolig stor pris på det!??

Elevele

07.06.2017 kl.23:06

Så bra at jeg gjorde meg forstått- det er ikke alltid like lett :P he he... Ja, men da har dere et godt utgangspunkt :D

Ønsker deg lykke til med treningen og følger deg videre jeg :D

Julie Martine ♥

08.06.2017 kl.00:38

Elevele: tusen hjertelig takk!
Har øvd litt idag og han er veldig flink nå! Problemet er også det med at han fot følger oss - har du noe tips til det også?? :)

Elevele

08.06.2017 kl.10:34

Putt han i buret.. Ha ha.. Neida.. Det var det første jeg kom på, så måtte bare :P he he..

Hmm, jeg ville vel kanskje fulgt han på plassen sin og bedt han om å ligge/bli (jeg bruker for øvrig bli når hundene mine skal bli og jeg skal være borte lenge, og vent når jeg bare skal noe for så å komme rett tilbake.. Da veit de på en måte hva de har å forholde seg til), før jeg gikk ut av rommet. Reiser han seg hadde jeg fulgt han tilbake og gjentatt prosedyren.. Mulig det tar lang tid å komme seg på do, så ikke drikk så mye den dagen :P

Julie Martine ♥

08.06.2017 kl.11:47

Elevele: haha, tusentakk! :P neii skal passe på å drikke lite!! Da skal jeg prøve dette ogsåå, så snill du er! tusentusentuuuusentakk <3

Elevele

08.06.2017 kl.11:55

Håper det hjelper :D Jeg er ingen ekspert altså, men plukker opp litt tips her og der og leser en del hva andre gjør :D Hund er gøy- mye jobb, men veldig gøy <3 Håper dere får det til slik at dere får en litt mer behagelig hverdag <3 Han er jo så søt- hvilken rase er han? <3

Julie Martine ♥

08.06.2017 kl.12:00

Elevele: Jaa, jeg vil det beste for han, og nå som jeg ikke jobber så har jeg veldig god tid på å gjøre det bedre for han <3 Han er av rasen Podengo portugieses (okei jeg klarer ikke skrive det portugalsaken riktig) hah, er ikke så mange av dem i Norge enda, men oppdretter sier rasen hans jakter på kaniner og sånne små dyr. Men han driver med LC og ustilling daa :D <3 Har ikke øvd noe på spor enda, da jeg ikke kan noe om det, men har veldig lyst til det og!

Elevele

08.06.2017 kl.12:08

Trur nok dere er helt perfekte for hverandre :D Veit om ei i Sverige som driver oppdrett på Podengo- nydelige hunder <3

Ja, utnytt den tiden mens du ikke jobber, det er lurt for da har man liksom tid :D LC er kjempegøy- har vært med på det én gang :D Vi skal snart på utstilling- første gang på et år. Ha ha... Spor er gøy! Jeg har ikke prøvd det på mine, men følger med på andre som driver med det :D

Julie Martine ♥

08.06.2017 kl.15:05

Elevele: Jaa, skal utnytte den fult ut! Skal være med på LC med oppdretter hun driver med LC og utstilling på alle hundene sine og de er champions hele gjengen så håper Rafael kommer dit til neste år! Han er bare ett år, og har to lisensløp igjen, men det kommer seg :D

åå, så gøy!! Lykke til kjempe masse <3

Elevele

08.06.2017 kl.15:08

Åhh, da er han jo bare baibisen enda <3

Julie Martine ♥

08.06.2017 kl.15:14

Elevele: jaaa <3 veldig mye valp i han endaa!

Stine

14.06.2017 kl.02:51

Har du prøvd å gi han noe og holde på med når du har han i bur? Som et gnagebein eller kong fylt med noe digg. Jeg pleier å fylle en kong og fryse den så den varer lengre og be hunden min gå i bur før jeg gir den. Selvom hun får gå fritt i huset når hun er alene. Kanskje også prøve å gjøre han sliten og trøtt med lek eller tur før du drar også. Har du prøvd å ha han i lukket bur mens du er i nærheten også? Så han kanskje skjønner at han ikke blir fortlatt selvom han er i lukket bur. Ellers så er det vell bare å gjøre som hun over har sagt og trene mye på det. Masse lykke til

Julie Martine ♥

14.06.2017 kl.02:54

Stine: Tusentakk, ja har prøvd alt du har nevnt. Om jeg fyller kongen så vil han ikke ha den med mindre døra er åpen, med engang jeg lukker døren bryr han seg ikke om noe annet enn å klare å komme seg ut igjen, dessverre. Har øvd mye de siste dagene på at han skal like buret og vi har startet på nytt, og han viser fremgang denne gangen, lite men det er fremgang. Så vi får se hvor det bærer henn, jeg håper til slutt han kan lære seg å være trygg alene og ikke være avhengig av meg til en vær tid! :)

Ny kommentar

Follow Norske blogger

KONTAKT


jm_96@hotmail.nohits